Vandaag kijk ik een reportage van Panorama op de laptop. De reportage is al enkele weken oud, maar toch wil ik hem zien. In de PHL is er dan ook hevig gediscussieerd over Stevia, het nieuwe zoetmiddel.
Ik wil meer weten dus ik ga op zoek naar de reportage. Terwijl ik deze bekijk, drink ik een tas thee… met extra suiker. Ik eet ook een koekje…met suiker. Ik blijf kijken, ik vind het vreselijk dat er overal zo veel suiker wordt gebruikt en toch zit ik hier te eten en te drinken.
Ik hou ongelofelijk veel van zoetigheden. Een leven zonder suiker zou gewoon onmogelijk zijn. Op dit moment is aspartaam een vervangmiddel voor suiker, maar dat mag ik niet eten o.w.v. mijn migraine. Sinds kort ben ik ook te weten gekomen dat ik geen chocolade meer mag ete. Suiker wordt uit mijn leven gegooid, maar ik verzet me ertegen. Ik moet suiker hebben, ik ben verslaafd.
Daarom is het belangrijk voor mezelf dat ik deze reportage kijk. Ik leer kennismaken met een nieuw natuurlijk product. Stevia is een plantje van de jungle dat wel drie keer zo zoet is dan suiker. Dat Stevia maar snel op de markt komt!
In de reportage volgen enkele camera’s een gezin van vier. Moeder, vader en twee jonge zonen. Ze zullen drie weken geen suiker meer eten. Dit blijkt de eerste week veel moeilijker dan verwacht. Ze ondervinden dat in alles suiker zit. Daarnaast zet panorama een stap in de wereld van de lobby’s en politiek. We zien een kant van het verhaal, wat verborgen is voor het volk. Een duistere kant waarvan de consument niets weet, komt aan het licht. Coca Cola wordt onder de loep genomen, de Europese Unie ligt onder de sloef van de lobby’s en enkele wetenschappers brengen duidelijk cijfermateriaal.
In deze blog bespreek ik de evolutie van suiker en de ontdekking van Stevia (zonder ondertussen koekjes te eten weliswaar).
Suiker
Er bestaan veel namen voor suiker. Ik beperk me tot de tafelsuiker, de suiker die wij kennen. De ander benamingen zijn koolhydraat, sacharose, fructose en glucose.
A Tafelsuiker of kristalsuiker
Tafelsuiker is de suiker die wij kennen. Het wordt verkocht in de winkel in de vorm van klontjes en korrels. Deze suiker is een voedingsmiddel dat geassocieerd wordt met een van de primaire smaken, namelijk zoetheid. De andere smaken zijn zout, zuur, bitter en umami.
Tafelsuiker wordt gemaakt van suikerbieten, suikerriet of suikerpalm. Deze bespreek ik in het volgende hoofdstuk.
Tafelsuiker kan voor verschillende doeleinde gebruikt worden. Ten eerste is als zoetstof. Mensen zijn vanaf de geboorte natuurlijk aangetrokken tot zoetigheden, zoals borstmelk. Ten tweede is de structuur van suiker kenmerkend. De korrelige structuur is aangenaam om op te kauwen. Ten derde om een chemisch proces op gang te brengen om karamel te maken. Ten vierde is de conserverende eigenschap van suiker. Vanaf 63% concentratie werkt suiker conserverend.
Omdat suiker zo veel functies heeft, zal het moeilijk worden om suiker volledig te vervangen.
We maken een onderscheid tussen verschillende soorten suikers, elk met hun eigen doeleindes. Wil je weten welke suikers er allemaal zijn, neem dan zeker een kijkje op http://nl.wikipedia.org/wiki/Tafelsuiker.
Suiker heeft dus zeker zijn voordelen, maar er zijn ook een aantal nadelen. Suiker is moeilijk te verteren. Tijdens de vertering splits suiker op in fructose en glucose. Het kost je lichaam veel energie om dit proces te voltooien. Daarnaast hoopt het lichaam reserves op. Suiker wordt opgeslagen in de vorm van vet en te veel vet is gevaarlijk voor je gezondheid. Normaal kan je lichaam een bepaalde hoeveelheid suiker verwerken, maar we eten de laatste tijd te veel suiker. Met als gevolg dat meer en meer mensen een overgewicht hebben. Overgewicht is niet het enige probleem, je tanden worden ook aangetast door suiker. Hierdoor ontstaan gaatjes en moet je naar de tandarts gaan.
B Suikerriet, suikerbiet of suikerpalm
Suiker wordt uit drie verschillende planten gehaald. De eerste is het suikerriet. Al sedert 300 v.C. ontginnen ze suiker uit suikerriet. Alexander de Grote was de eerste Europeaan die het goedje ontdekte in India. De Arabieren brachten samen met het riet, de kennis van het ontginnen van suiker naar Europa. Tot op heden wordt suikerriet in meer dan 100 landen verbouwd. De grootste producent is Brazilië.
Ten tweede is er de suikerbiet (beetwortel). De meesten mensen kennen bieten als voeding voor paarden, maar de suikerbiet dient om suiker te krijgen. De suikerbiet wordt in een gemiddeld klimaat geteelt. De Europese Unie besloot in 1968 deze grootschalig te telen om economisch minder afhankelijk te zijn van andere landen. De bekendste fabriek in België die gebruik maakt van suikerbieten is Tiense suiker.
Ten derde is er de suikerpalm. Er bestaan vijf verschillende soorten suikerpalm. Uit het sap van de palmen wordt suiker ontgint. Deze palmen groeien voornamelijk in Azië. In Europa gebruikt men deze suiker bijna niet.
C Suiker in de wereld
De plant-oogst van suiker duurt van oktober tot september. Wereldwijd werd er in 2009 – 2010 152 miljoen ton suiker geproduceerd. Door de verandering van eetpatronen van de bevolking blijft de consumptie van suiker toenemen. Derde wereldlanden beginnen ook interesse te tonen in suiker. India komt vreemd genoeg op de eerste plaats voor meeste consumeren van suiker, gevolgd door China, E.U., Brazilië, V.S.. Vreemd dat Amerika, het land met de dikste bevolking op de laatste plaats staat.
Het grootste deel van deze suiker wordt geëxporteerd vanuit Brazilië. Naast het gebruik van suiker voor voeding, is het ook nodig om ethanol te produceren. Er is dus een duidelijke relatie tussen de prijs van aardolie en suiker.
D Suiker in Europa
In 1968 besloot de Europese Gemeenschap tot een gemeenschappelijke ordening van de markt in de suikersector. Dit zorgde voor een EU-suikermarktordening. De EU had tot doel zelfvoorzienend te zijn in suiker en de boeren te voorzien van stabiele en hoge inkomsten. Dit werd bereikt via een stelsel van hoge importheffingen op suiker van buiten de EU, productiequota per land en minimumprijzen voor suikerbieten en suiker. De productie van zoetstoffen als alternatief voor suiker werd ook beperkt. Als een gevolg hiervan heeft de Europese suikerprijs altijd beduidend boven de wereldmarktprijs gelegen. Deze hoge prijzen leidden ook tot een hogere productie. De suikeroverschotten werden verkocht op de wereldmarkt. Om wille van deze regulering was er weinig concurrentie in de suikersector en maakten suikerproducenten stabiele winsten.
Sinds 2006 zijn er hervormingen doorgevoerd in de marktordening voor de Europese suikersector. De doelen van deze hervormingen zijn een gezonde suikersector, meer concurrentie en toegang voor rietsuikerproducenten tot de EU. Dit heeft geleid tot een beperking van de suikersector in de EU. Waarbij de EU van een exporteur verandert in een importeur van suiker. In 2008 was de EU de grootste importeur van suiker.
De Europese suikersector voldoet aan de strengste normen ter wereld op het gebied van pesticiden, voedselveiligheid en milieu.
E suikerziekte
De wetenschappelijk term voor suikerziekte is diabetes mellitus. Het is een aandoening die wordt gekenmerkt door herhaaldelijk verhoogde bloedglucosewaarden. Diabetes is een ongeneselijke ziekte. Het lichaam haalt onvoldoende suikers uit de opgenomen suikers.
Daarom moeten de patiënten geregeld een insulinespuit krijgen. Zo brengen ze hun suikerspiegel weer op niveau. Insuline is een noodzakelijk natuurlijk hormoon om de suiker die via de vertering in de bloedbaan is terechtgekomen, bruikbaar te maken voor de stofwisseling (energielevering). Diabetes is moeilijk op te sporen. Enkele kenmerken zijn:
- Grote dorst, veel drinken, veel wateren,
- Droge huid, mond en tong,
- Rode gelaatskleur,
- Bewusteloosheid die geleidelijk optreedt,
- Snelle diepe ademhaling, adem ruikt naar "zoete appeltjes",
- Snelle zwakke pols.
- Droge huid, mond en tong,
- Rode gelaatskleur,
- Bewusteloosheid die geleidelijk optreedt,
- Snelle diepe ademhaling, adem ruikt naar "zoete appeltjes",
- Snelle zwakke pols.
Stevia
Er is duidelijk veel marktruimte voor suiker, maar er is een indringer op de markt aan het komen. Deze indringer is een natuurlijk product en is drie maal zo zoet als suiker. Een waardige tegenstander, maar al vijftien jaar leeft deze tegenstander op de achtergrond. De Europese Unie verbiedt Stevia en niemand weet waarom. De Europese Unie wordt geleidt door lobby’s. Lobby’s zijn multinationals die de beslissingen van de wereldleiders beïnvloeden. Ze hebben een enorm kapitaal en kapitaal wil zeggen macht.
In de reportage wordt Coca Cola onder de loep genomen. Ze ontkennen echter alles. Ze staan zelfs open voor Stevia en willen er graag mee werken. Vijftien jaar geleden was het een ander verhaal. Ze waren technologisch niet klaar voor het nieuwe goedje. Ze hebben toen een zet gedaan om Stevia tegen te houden.
Stevia wordt in Japan als zoetstof voor frisdranken gebruikt. Hoewel stevia in de landen van herkomst al eeuwen wordt gebruikt als zoetstof, is stevia tot 2011 niet toegestaan in de Europese Unie, uitgezonderd Frankrijk. Dit omdat de veiligheid van stevia volgens de Wetenschappelijke Voedingsmiddelencommissie van de Europese Unie niet voldeed.
Stevia is een plantje ontdekt door een Gentse professor. Het plantje heeft zijn origine in de jungles van Brazilië en Paraguay. De lokale bevolking gebruikt het plantje al eeuwenlang als zoetstof voor thee. Kenmerkend aan het plantje is dat het calorievrij is en het is drie maal zo zoet dan gewone suiker. Daarbij heeft het nog meer voordelen. Het bevat geen calorieën of koolhydraten. Omdat het een plantenextract is, houdt het verschillende voordelen voor de gezondheid in. Zo is het antibacterieel, bevat het antioxidanten en helpt het de bloeddruk te verlagen.
Ik kan niet wachten totdat alle producten met stevia gemaakt worden. Het zou alleszins goed zijn voor mijn lijn. Wat denk jij van Stevia?
Bronnen:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten