Trust is een film van 2010 geregisseerd door David Schwimmer (Ross in Friends). De film handelt over een veertienjarig meisje dat een laptop voor haar verjaardag krijgt. Ze begint te chatten met een jongen van 16. Hij heeft dezelfde hobby als haar en ze chatten dag en nacht met mekaar. Na een tijdje sturen ze foto’s naar elkaar en Charlie blijkt geen 16 jaar te zijn. Hij is 18 jaar en knap! Annie blijft met hem chatten en ze vertrouwt Charlie volledig. Annie is hopeloos verliefd op Charlie en ze besluiten mekaar te ontmoeten in het shoppingcentrum als Annie’s ouders weg zijn. Annie verwacht een jonge bink, maar er verschijnt een 40-jarige man voor haar. Charlie had gelogen, maar hij kan haar overtuigen om met haar mee te gaan naar zijn motel. Annie wordt verkracht, maar zo denkt zij er niet over. Ze blijft van Charlie houden en neemt het zelfs tegen de politie op voor hem. Het pas totdat Annie foto’s ziet van andere slachtoffers van Charlie dat ze breekt. ‘Hij houdt niet van mij, hij wou enkel seks’.
Annie |
De film duurt meer dan anderhalf uur, maar is prachtig om naar te kijken. Je ziet verschillende kanten van het verhaal. De pijn van de ouders, de verliefdheid van Annie, de nood aan een spycholoog. Met andere woorden iedereen komt aan bod. De film is dus leerrijk voor zowel jongeren als ouders.
Daarom hebben we voor deze film gekozen bij projectorganisator. We nodigen ouders en leerlingen uit om naar deze film te komen kijken. Natuurlijk doen wij niet al het werk, de leerlingen helpen mee. Samen met de leerlingen bekijken we de film eerst en we analyseren de film tot in de puntjes. Hierna organiseren we de filmavond voor de ouders en de andere leerlingen.
Hopelijk kan ik met dit bericht ook jou aanzetten om de film te kijken, want je leert er veel van bij.
Chatten, wat is dat?
Annie krijgt een laptop van haar ouders, deze gebruikt ze om met mensen te chatten. Chatten wil zeggen deelnemen aan een discussie op een chatbox. Een chatbox is een virtuele ruimte waar verschillende mensen samenkomen. Ze kunnen dan tegen mekaar praten door op in een tekst vak te typen. De andere aanwezigen zien deze tekst staan en kunnen hier op reageren.
Sinds het ontstaan van internet kunnen mensen chatten met mekaar, maar hoe communiceerden de mensen voor het internet? De communicatie gebeurde via gsm, telefoon, post, telegraaf, enzovoorts. Communiceren met mekaar via een ander medium is dus altijd al heel populair geweest.
Telegraaf |
Elke generatie heeft zijn vorm van communiceren met mekaar. Deze generatie heeft het chatten, maar daar komt nog veel meer bij. Omdat mensen sneller denken en spreken dan ze kunnen bijhouden op een toetsenbord, ontstaat er een internetjargon. Dit zijn afkortingen zoals brb (be right back) en lol (laughing on the floor. Daarbij gebruiken jongeren ook smileys om hun gevoelens snel te weergeven zoals J en L. De smileys dienen om het ontbrekende oogcontact te verhelpen.
Om te weten tegen wie je chat, maken de chatters een nickname aan. Dit is een alias dat ze gebruiken om te chatten. Meeste gebruiken een naam die hun karakter aanvult, andere kiezen dan weer voor een verkorte versie van hun naam. Een nickname help je eigenlijke naam verborgen te houden. Stel dat je in het echte leven Ben heet en je nickname is Elisa, hierdoor kan je op het internet zijn wie je wil zijn. Dit houdt zowel gemakken als gevaren in, want je weet nooit echt met wie je aan het chatten bent.
Zo'n negen op de tien jongeren chatten. Bijna de helft (48%) geeft aan per dag tussen de 1 en 3 uur online te zijn en 40% is zelfs langer dan 3 uur per dag online. De jongeren begeven zich vaak op dun ijs, zonder dat zelf te beseffen. Ze chatten met mensen en vertrouwen hun diepste geheimen aan vreemdelingen toe. Daarom is het belangrijk dat we jongeren én ouders op de hoogte brengen van de gevaren van chatten.
Pas op: gevaarzone!
Chatten kan gevaarlijk zijn, maar veel jongeren zien dat helaas niet. Het gevaar van chatten zit vooral in de anoniem karakter. Mensen kunnen zich ander voordoen dan ze zijn. Zo deed een meisje van veertien jaar zich voor als een 19-jarige. Ze sprak af met een man die ze ontmoet had in een chatbox. Het meisje wordt gekidnapt door een oudere man in het park.
De jongeren zijn het meest kwetsbaar in de leeftijd van 12 tot 16 jaar. De kinderen hebben op die leeftijd nood aan aandacht en erkenning. Ze vertrouwen snel vreemdelingen en willen die dan ook ontmoeten. De oudere mannen azen op de deze leeftijd. Ze hebben alle tijd en aandacht voor deze kinderen en maken ook gebruik van hun behoefte aan aandacht en bevestiging.
We merken op dat niet enkel jongeren, maar ook volwassen mensen zich in chatboxen ronddwalen. Volwassenen die met jongeren praten met als intentie seksuele betrekking te hebben, zijn pedofielen. De pedofielen hebben vrij spel in chatrooms. Ze doen zich voor als tiener en kunnen ongezien contact leggen met andere jongeren. Ze zoeken de gelegenheid om een band met een jongere op te bouwen, waardoor de jongeren meer van zichzelf blootgeven dan goed voor ze is. De tweede stap van een pedofiel is om foto’s uit te wisselen. Als het slachtoffer hun aanstaat, gaan ze verder naar de derde stap ‘afspreken’. Hij stelt dan voor om ergens af te spreken waar niet zo veel volk is. Als het slachtoffer weigert om af te spreken is het gevaar nog niet geweken. De pedofiel weet echter al genoeg om het slachtoffer zelf op te zoeken, zoals in de sportclub of na school.
We kunnen besluiten dat als de pedofiel een vertrouwensband gemaakt heeft met de jongeren er een gevaarzone ontstaan is.
Tips and trics
Hoe kan je jezelf als jongeren dan beschermen tegen de roofdieren van de chatboxen?
1 Geef nooit je telefoonnummer, adres of e-mailadres aan iemand met wie je chat.
De meeste mensen zijn vriendelijk en hebben het beste met je voor. Een enkeling is dat niet. Als je je telefoonnummer geeft, kan die ene persoon jou gaan bellen en pesten. Hij heeft je telefoonnummer en je komt niet meer van hem af.
De meeste mensen zijn vriendelijk en hebben het beste met je voor. Een enkeling is dat niet. Als je je telefoonnummer geeft, kan die ene persoon jou gaan bellen en pesten. Hij heeft je telefoonnummer en je komt niet meer van hem af.
2 Spreek nooit af iemand te ontmoeten zonder dat eerst aan je ouders voor te leggen.
Je weet nooit zeker of iemand in het echt net zo aardig is als in de chatbox. Tip: al je iemand wilt ontmoeten, neem een vriend of vriendin mee of je vader of moeder.
Je weet nooit zeker of iemand in het echt net zo aardig is als in de chatbox. Tip: al je iemand wilt ontmoeten, neem een vriend of vriendin mee of je vader of moeder.
3 Geef zo min mogelijk persoonlijke informatie prijs.
Op welke school je zit, of op welke sportclub en waar. Echt gebeurd in Engeland: een kind dat aan het voetballen was, werd plotseling door een vreemde man aangesproken: "Hoi, wij kennen elkaar uit de chatroom!" Hallo zeg, was dat even schrikken!
Op welke school je zit, of op welke sportclub en waar. Echt gebeurd in Engeland: een kind dat aan het voetballen was, werd plotseling door een vreemde man aangesproken: "Hoi, wij kennen elkaar uit de chatroom!" Hallo zeg, was dat even schrikken!
4 Gebruik geen scheldwoorden en blijf beleefd!
Dat is logisch, toch? Natuurlijk doet schelden zeer! En het maakt een chat veel minder leuk.
Dat is logisch, toch? Natuurlijk doet schelden zeer! En het maakt een chat veel minder leuk.
5 Vertel het aan je ouders als iemand vragen stelt of dingen zegt waar je je niet prettig bij voelt.
Je vader of moeder kunnen vast zorgen dat je je beter voelt.
Je vader of moeder kunnen vast zorgen dat je je beter voelt.
5 Bespreek met een vriend of vriendin wat je meemaakt tijdens het chatten; ook de minder leuke dingen! Als je het je ouders niet wilt vertellen, kun je er vast met een goede vriend of vriendin over praten.
Sommige chatrooms zorgen ervoor dat regels gevolgd moeten worden. Ze stellen regels op en enkele volwassenen volgen de gesprekken, zodat deze regels gevolgd worden. Regels kunnen zijn:
- sex gesprekken te voeren
- iemand zijn msn/skype adres te vragen (of andere messenger)
- uit te nodigen om te webcammen
- telefoonnummers uit te wisselen
- naaktfoto`s aan andere chatters te geven of te vragen
- iemand zijn msn/skype adres te vragen (of andere messenger)
- uit te nodigen om te webcammen
- telefoonnummers uit te wisselen
- naaktfoto`s aan andere chatters te geven of te vragen
Desondanks overtreden enkele chatters deze regels zonder gevolgen. De sites beweren wel een oogje in het zeil te houden, maar in realiteit is dit anders. De moderatoren kunnen niet alles zien. Daarom is het belangrijk dat de ouders ook betrokken worden met het chatten van hun zoon of dochter.
Ouders aan de macht
Als ouder is het jou taak om je kind te beschermen tegen de gruwelijkheden van de wereld. Om het iets minder dramatisch te verwoorden: om je kinderen in de gaten te houden op de chatrooms. Je kinderen hebben begeleiding en hulp nodig, want ze weten niet vanzelf wat kan en wat niet kan. Hieronder zijn enkele tips hoe je je kind kan begeleiden en beschermen van een chatroom.
- Laat je kind niet alleen op zijn kamer chatten, zorg ervoor dat de computer in een gemeenschappelijke ruimte bent. Hierdoor kan je af en toe over de schouder van het kind meekijken. Als kinderen geheimzinnig doen over hun chatvrienden, geraak dat niet meteen in paniek. Je kinderen willen niet alles met je delen, omdat ze bang hebben dat je boos wordt. Dus het is belangrijk om open te blijven en rustig uitleggen wat wel en niet kan.
- Stel grenzen op. Geef aan hoelang ze mogen chatten van jou. Zorg er ook voor dat ze niet elke dag mogen chatten. Zo doorbreek je een slecht gewoonte en hechten ze ook belang aan andere zaken. Een half uurtje per dag (of een tijd die voor u acceptabel is) een chatprogramma aan.
- Check de kleine lettertjes, er wordt heel dikwijls gevraagd of persoonlijke gegevens mogen doorgegeven worden, bijvoorbeeld voor reclamedoeleinden.
- Leer aan je kinderen om niet te snel te klikken, anders kunnen ze soms nadien wel berichten in hun mailbox terugvinden van personen of organisaties die ze niet kennen.
- Laat je kind voorzichtig zijn met de naam die het kiest om te chatten. Ze gebruiken daarom best niet hun eigen achternaam, maar wel een schuilnaam (alias).
- Het is erg belangrijk dat ze hun paswoord niet doorgeven aan anderen.
- Als er problemen zijn (bijv. pesten, twijfelachtige chatpartners), laat ze dan de moderator van de chatbox contacteren of ze kunnen ook de eventuele meldknop voor misbruiken aanklikken.
- Onthoud ook dat chatsessies kunnen bewaard worden.
Als ouder moet je dus zorgen voor een goede communicatie tussen jij en je kind. Praat open met haar over de gevaren van chatten en biedt hulp aan. Je kinderen weten niet vanzelf hoe gevaarlijk chatten is en wat mag en wat niet mag.
Onderzoeker1
Omdat ik zelf nooit in chatrooms ben geweest, leek het mij leuk om nu eens een kijkje te nemen in de wondere wereld van chatten. Ik ben verschillende chatrooms binnengegaan en één zaak viel me op. Er is absoluut geen inhoud in de gesprekken.
Er worden soms ongepaste seksuele opmerkingen gemaakt. Die opmerkingen worden gewoon genegeerd door de rest van de chatters, net alsof het heel normaal is. Voor de rest bestaan de gesprekken over enkele personen die praten over het woord ‘boeieeuhh’ of een ander woord.
Ik kan me moeilijk inbeelden dat vriendschappen worden gemaakt. Ik kan wel geloven dat pedofielen hier vrij spel hebben. Zoals ik al zei worden seksuele opmerkingen door de chatters geaccepteerd. Een pedofiel heeft dus zeker kans om zijn slag te slaan.
Bronnen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten